2 Temmuz 2009 Perşembe

Neden Üret(e)miyoruz

Arkadaşlar aslında konunun iki başlığı var: Biri neden üretmiyoruz, diğeri ise neden üretemiyoruz.

Arkadaşlar hepiniz Çocuklar Duymasın dizisini hatırlarsınız. Hepimizin, neredeyse hiç kaçırmadığı bir diziydi. Hatta bir bölümünün adı Lades’ti. İnanır mısınız sonraki neredeyse 1 yıl okulda herkes lades çekiyordu ve de Tamer Karadağlı’nın bize çok hoş gelen sözleri (anaa, bababababa) ağzımızdan hiç düşmüyordu. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz: Biz çocukluğumuzda ne görürsek onu alıyoruz. Arkadaşlar burada ilk olarak bize üretkenliği değil de sadece tüketmeyi ve hiçbir önemli konu hakkında ciddi düşünmemeyi, hatta hiçbir şey üretmemeyi empoze edenleri suçlamak gerekir. Çünkü maalesef hiçbirimizin çocukluğunda, izlediğimiz çizgi filmlerde ne bilim ne de görüş ve fikir üretmek yer alıyor. Hayatın tadını çıkar. Gerisini zaten düşünenler vardır elbet. İkinci olarak diğer suçlu biziz. Şu anda benim yaşıtlarımın hemen hemen hepsi üniversite okuyor. Ama aralarında neredeyse halen daha bir proje yapıp yarışmalara katılan yok gibi. Arkadaşlar unutmayalım yeni dünya da ülkelerin gelişmişliği bilimle, üretimle oluyor. Bunu neredeyse her üniversite gençliği bilir. Buradan maalesef şunu da çıkarabiliriz: Biz demek ki vatanımızı, milletimizi bu kadar seviyor muşuz. Arkadaşlar Atatürk’ün koymuş olduğu milletler muvazenesindeki hak ettiğimiz yeri elde etme hedefi biraz da bizden geçiyor.

Arkadaşlar ders çalışmayı biraz sevmiyor olabiliriz ama bu vatan bizden, alanımızla ilgili bir şeyler yapmamızı bekliyor. Okulda biz belki bu konuda teşvik edilmiyoruz. Ama bizim Vatan sevgimiz bu bahanelerin kat be kat üzerindedir. Bizim tek Vatanımız var, TÜRKİYE’miz var, dünyanın zirvesinde görmek istediğimiz tek Vatanımız.

(Not: KTÜ Makine Mühendisliğinde okuyan Ahmet Salih İba kardeşimin Tübitak’ın robot yarışmasına katılması bu yazıyı yazmamda en büyük faktörlerden biri olmuştur. Kardeşime teşekkür ediyorum. )

1 yorum:

Ahmet Salih İBA dedi ki...

Bu şekilde yazılar yazmanı taktir ediyorum . Bence yerel gazetelere yazılar gönderebilirsin. Düşünen insanlara aşırı derecede ihtiyaç var. Ayrıca yazında bana da yer verdiğin için teşekkür ederim.